088 965 2347

info@excelsior-medical.com

София

ул. Николай Коперник 9, 1113

За мъжете и остеопорозата

За мъжете и остеопорозата

Остеопорозата се счита за заболяване, касаещо преобладаващо жените, тъй като те по биологични причини са изложени на по-голям риск от загуба на костна маса след настъпване на менопауза и свързаното с това намаляване на нивото на естроген в тялото.

Специалистите обаче предупреждават, че за сметка на това остеопорозата е по-смъртоносна при мъжете, тъй като сред тях се отчитат около една трета от всички фрактури на бедро, а бедрените фрактури са с по-тежка прогноза. Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница обяснява, че мъжете имат два до три пъти по-малко фрактури в сравнение с жените, но те са по-смъртоносни, защото се случват в по-напредналата им възраст.

Дали и кога би могла да се прояви болестта зависи както от начина на живот, така и от генетичния фактор при всеки човек. Могат да бъдат засегнати както по-млади жени, така и мъже. Основната превенция се състои в балансирано хранене, нормална физическа активност и здравословно излагане на слънце. Също така се препоръчва избягване на рисковите фактори, върху които имаме влияние, като например тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Своевременното диагностициране на остеопорозата отваря възможности за по-ефективно лечение на болестта. Според проф. Каменов жените, които са на възраст преди менопауза, е добре да си направят измерване на костната плътност по-отрано, за да се знае, дали са имали някога висока пикова костна маса – най-високата костна маса, която се достига около 30-годишна възраст.

Още интересни данни за болестта сред мъжете, както и сред младите хора, можете да прочетете от интервюто с Проф. Здравко Каменов пред БТА тук.

В нашия кабинет по остеодензитометрия разполагаме с най-съвременната, точна и безопасна апаратура за измерване и следене на костна плътност във времето. Започнете с превенцията отсега, като разберете състоянието на костите си отрано.

No Comments

Leave a Reply