088 965 2347

info@excelsior-medical.com

София

ул. Николай Коперник 9, 1113

ОСТЕОДЕНЗИТОМЕТРИЯ

В медицински център „Екселсиор“ можете да си направите изследване за наличие на остеопороза (остеодензитометрия), както и изследване за телесна композиция на цялото тяло с най- модерната медицинска апаратура GE LUNAR Prodigy DXA (декса скенер).

  

 

Апаратът LUNAR Prodigy DXA на американската компания GE e най-модерната апаратура за измерване на костна плътност и златен стандарт в диагностиката на остеопороза, даваща широко спектърни възможности за изследвания при минимални нива на облъчване, без разпръснато лъчение и с незабавно получаване на резултата.

  клинично доказано, безопасно, неинвазивно, бързо и удобно

Изследването дава индивидуална оценка на:

 • костната плътност
 • качеството на костите
 • риска от фрактури

 

 • метаболитното здраве чрез качествен анализ на състава на цялото тяло (мускули, мазнини, кости).

 

     

За кого е подходящо изследването?

1. Изследването се препоръчва при жени в менопауза и при мъже над 65 г.
2. Провежда се и по-рано при

 • фамилна анамнеза за остеопороза;
 • физически слаби лица, пушачи и пациенти, подлагани на лечение с кортикостероиди; химиотерапия, ендокринна терапия и други медикаменти с отражение върху костната система;
 • заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени в млада възраст, повишена консумация на алкохол, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калций в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит и др.

 

3. Активни спортисти

На спортисти Lunar DXA Body Composition помага да: – се установи изходна и целева стойност на телесната структура – да се наблюдава общата или регионалната мускулна маса, мазнините и костите – да се визуализират областите с високо съдържание на мазнини чрез цветово картографиране.

 

 

4. Пациенти с метаболитни проблеми и/или наднормено тегло, които искат да рекомпозират структурата на тялото си (да изградят мускули за сметка на мазнини), да достигнат и да запазят здравословни пропорции на тялото си.

   Предимства на изследването с нашия апарат:

За разлика от другите апарати на пазара, с нашия скенер данните от изследванията се запазват всеки път, което позволява да се прави много прецизен и индивидуален анализ на състоянието на костите / тялото, като се проследяват и сравняват горепосочените фактори във времето при контролни прегледи. Препоръчва се ежегодно изследване на костната плътност.

   

Освен това:

 • Ежедневно калибриране по 6 точки – осигуряващо изключителна точност, прецизност, бързина и сигурност в клиничната информация – приложение при проследяване на пациенти с провеждано лечение във времето, клинични проучвания, проследяване прогреса при атлети на специфичен тренировъчен и диетичен режим;
 • Широкоспектърни възможности за изледвания: оценка на костна плътност на цялото тяло и на отделните му области, телесен състав (мускули, мазнини, кости), риск от фрактури, метаболитно здраве;
 • Патентован режим на сканиране тип „тясно ветрило“ Prodigy Primo FS осъществява бързо сканиране с намалена дисторзия, давайки реалистичен образ без изкривявания;
 • Интегриран филтър, в който по време на сканиране се абсорбират рентгеновите лъчи в средния диапазон на енергията, с цел предпазване пациента от ненужна експозиция и осигуряване на по-голяма скорост и оптимална доза за пациента.